William Henry Fox Talbot (1800–1877) är en nyckelfigur i fotografins historia: var en av de första uppfinnarna av olika fotografiska processer och etablerade fotografiets grundprincip som en negativ / positiv process.

Talbot valdes till Royal Society 1831 för sitt arbete om integralkalkyler och forskade inom optik, kemi, elektricitet och andra ämnen som etymologi och antik historia.

1832 gifte han sig med Constance Mundy och samma år valdes han in som parlamentsledamot för Chippenham. År 1833, när han besökte Comosjön i Italien, gjorde han misslyckade försök att skissa landskapet. Att det var så svårt för honom gjorde att han började drömma om en ny maskin med ljuskänsligt papper som automatiskt skulle göra skisserna åt honom. När han kom tillbaka till England började han arbeta med detta projekt i sitt hem i Lacock Abbey i Wiltshire.

William Henry Fox Talbot, by John Moffat of Edinburgh, May 1864.
John Moffat / Public domain

År 1834, fem år innan det offentliga tillkännagivandet av daguerreotypen, utvecklade Talbot en process som gav en negativ bild på sensibiliserat papper. Negativet kunde sedan användas för att skapa flera positiva fotografier genom kontaktframkallning. Latticed Window i Lacock Abbey, ett av Talbots fotografier, taget i augusti 1835 är det äldsta kända negativet som fortfarande finns kvar. Talbot var en man med många intressen så han förbättrade sin metod lite efter hand, tog lite bilder när det passade honom.

I början av 1839 upptäckte han att Louis Daguerres sökt patent på sin uppfinning, daguerreotypen. Ansökan tillkännagavs i början av januari 1839 och Talbot hamnade i en patenttvist. Daguerre preciserade inga närmare detaljer kring vad hans metod innebar, därför hävdade Talbot att han var först att framkalla bilder eftersom han påbörjat experiment redan i början av 1834. Vid ett möte vid Royal Institution i London den 25 januari 1839 ställde Talbot upp flera pappersfotografier han hade gjort 1835. Inom två veckor kunde han beskriva sin process i almänna ordalag till Royal Society, följt av mer fullständiga detaljer några veckor senare. Daguerre avslöjade inte några användbara detaljer förrän i mitten av augusti, även om det redan under våren var tydligt att hans process och Talbots var mycket olika. Efter den erfarenheten blev han snabbare på att offentliggöra sina upptäckter och sökte en del patent.

I september 1840 gjorde Talbot ytterligare ett viktigt genombrott när han upptäckte att osynliga eller ”latenta” bilder bildades på sensibiliserat papper även efter relativt korta exponeringstider. Dessa bilder kan synliggöras eller ”framkallas” om de behandlas med kemikalier. Genom att uppfinna processerna som behövs för att göra latenta bilder synliga och ”fixera” dem så att de inte bleknar bidrog Talbot till att fotografi framkallningen senare kunde utvecklas vidare.

Den första boken illustrerad med fotografier publicerades av 1844. Boken som hette ”The Pencil of Nature” innehåller 24 fotografier som avbildar vardagsscener och en text med förutsägelser och ambitioner för fotografisk konst.

Talbots senare arbete koncentrerades på fotomekaniska reproduktionsmetoder. Massproduktion blev enklare och mycket billigare, att överföra ett fotografi till bläck på papper gjorde att bilderna höll mycket längre, bläck var känt för att vara permanent i hundratals om inte tusentals år. Tidigare metoder hade problem med blekning vilket ganska snabbt hade blivit uppenbart för tidiga typer av silverpapper. Talbot skapade den fotoglyfa (eller ”fotoglyptiska”) graveringsprocessen senare förbättrad av andra som fotogravyr.

Källor:
BBC: William Henry Fox Talbot (1800 – 1877) [WWW 2020-04-04]
British Library: Invention of photography – Talbot, ’An oak tree in winter’ [WWW 2020-04-04]
Daniel, M. (2004) William Henry Fox Talbot (1800–1877) and the Invention of Photography. The Metropolitan Museum of Art
Whitmire, V.: William Henry Fox Talbot [WWW 2020-04-04]
Wikipedia: Henry Fox Talbot [WWW 2020-04-04]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.