Varje sommar visas lokala konstnärer i Bakstugan. I år visar jag mina fotografier. Jag är uppvuxen i Sävsjöfallet. Familjen har en liten stuga i närheten. Numera bor jag i Fellingsbro med man och tre barn, den minste är 15 år så de är inte så små längre. Jag arbetar som barnmorska på Ungdomsmottagningen i länet. Jag har ofta med mig kameran till jobbet och tar en promenad på lunchen eller efter jobbet så många stadsmiljöbilder visar Örebro och Lindesberg ur mitt perspektiv.

Allra bäst trivs jag ändå i skogen, naturen i Tiveden är helt underbar och väldigt varierande. Bilderna jag visar på utställningen är huvudsakligen tagna i Tiveden, några i Sävsjöfallet och utmed sjön Sävsjön.

Jag har en bakgrund som teknolog och teknik har alltid intresserat mig på olika sätt. Fotograferingen har gett mig möjligheten att utforska andra delar av verkligheten: ljuset som ligger utanför det synliga. Att fånga det osynliga och göra det synligt, kanske en skulle kunna uttrycka det. Jag har en konverterad kamera som tar bilder i ”fullspektrumfärg”, den släpper in en del ultravioletta och lite mer infraröda nyanser vilket ger bilderna en magisk känsla eftersom vissa färger förstärks eller försvinner.

Bilder där jag använder ett infrarött filter som filtrerar bort alla färger utom det infraröda blir brun-vita direkt från kameran, med pyttelite redigering blir himlen blå och trädens gröna blad blir snöaktigt vita; tunna, nästan osynliga, moln syns tydligare och de moln vi ser blir fylligare. Det är egenskaper som kan användas för väder- eller klimatforskning till exempel.

Bilder där jag inte använder något filter får en lite gammaldags känsla, ungefär som vykort eller fotografier från 1950- eller 1960-talet. Det beror dels på att bilder förstås bleknar med tiden men också att filtren som ser till att det osynliga ljuset inte kommer in i kameran inte var så bra från början utan det kunde läcka in infrarött ljus och ge lite rödstickiga bilder.

I och med covid-19 räknar jag med att det mest blir besökare från närområdet men de räknar med att hålla Bakstugan öppen under sommaren som vanligt och det finns gott om plats att sitta ute och fika när vädret tillåter så jag räknar med att det inte ska vara några problem att hålla avstånd och ändå kunna ta en ordentlig titt på bilderna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.