Dacora-Kamerawerk var en kameratillverkare som grundades 1946 av Bernhard Dangelmaier i Reutlingen, Tyskland under namnet ”Dangelmeier & Co”. Dacora tillverkade kameror för andra europeiska kameraåterförsäljare för att säljas under deras eget märke till exempel Porst, Ringfoto, Ferrania, Ilford och Lumière och 1960 hade företaget producerat över två miljoner billiga kameror.

1969 köptes företaget av Leach Relais und Elektronik GmbH och döptes om till Dacora Kamerawerk GmbH. Företaget drabbades av vissa ekonomiska svårigheter i början av 70-talet och flyttade till München där det kämpade för att överleva.

1972 köptes företaget av Josef Weber KG och flyttade till Nürnberg. Genom att arbeta med halvfärdiga enheter från München återupptog företaget produktionen i sin nya Nürnbergfabrik (nu under namnet Dacora Kamerawerk Nürnberg GmbH). På grund av fortsatta ekonomiska problem upphörde till slut kameraproduktionen på Dacora och företaget upplöstes formellt.

Under åren har det skett flera namnbyten:

  • Daco Dangelmaier & Co. (1954)
  • Dacora-Kamerawerk, Dangelmaier & Co. (även det 1954)
  • Dacora-Kamerawerk GmbH (1969)
  • Dacora-Kamerawerk Nürnberg GmbH (1972, efter att ha köpts upp av Josef Weber KG).

Daci är en lådkamera i mellanformat som tillverkades av Dacora och introducerades 1948. År 1949 kom de första Dacora-kamerorna ut på marknaden, den eleganta Daco Box, helt gjord i bakelit. På grund av problem med ljustätheten och risken för brott på höljet kom efterträdaren redan 1950. Kamerahuset var nu helt i metall och målat med vacker krymplack.

Dacora Daci: Den nedre ratten med pilen för att öppna lådan avslöjar att detta är en nyare modell (ca 1950).

Dacora Daci verkar först som en vanlig lådkamera, men det speciella med Daci är att den är helt gjord av aluminium, vilket var ganska sällsynt på sin tid (1950). Det vanligaste materialet, speciellt för lådkamerorna, var bakelit. Kameran tillverkades istället av ”ädla” material som också krävde maskiner för att bearbeta dem. Daci var företagets andra modell. Den kunde köpas för cirka 7,50 DM vid den tiden.

Daci är en anspråkslös kamera, den har inte så mycket finesser, vilket var vanligt med lådkameror. Objektivet har en enkel fast menisk och dess enkla slutare erbjuder bara två fotograferingsmöjligheter som vi ser något grovt målat i vitt bredvid avtryckaren som ”Z” och ”M” (Zeit / Moment – Tid / Momentan).

Kameran är mycket liten men använder sig av 120-film och tar bilder i 6×6-format. På grund av det kvadratiska formatet (och kamerans kompakta konstruktion) har den bara en övre sökare ovanför objektivet. Likaså har den bara en stativtråd vid basen och ett läderhandtag är inbyggt i dess övre del. Kamerafodralet är också gjort av läder, liknande de som användes av förkrigslådkameror.

Dacora Daci: Detalj uppifrån.

Daci Box fanns även i grönt, grått och rött mot en extra kostnad. Denna metalllåda är mycket kompakt och praktisk tack vare det mindre formatet 6 x 6 cm. Dessa lådor var populära först efter andra världskriget, en annan låda för detta format är t.ex. Altissa-lådan. I en exklusiv version med frontlinsjustering erbjöds denna modell som Dacora Daci Royal. Det finns andra Daci-modeller, bland annat några färgade som ”Daci Royal”. Dacora själv gjorde inte många modeller.

Film 120-rulle, bildstorlek 6x6cm
Lins: enkel menisk f/9
Slutare: roterande, en hastighet 1/40 (omedelbar) och tid
Kamerahus: metall
Tidiga versioner (1948) ) av kameran använde enkla trådklämmor för att hålla framsidan på, senare version (1952) med märke runt objektivet. Röda, svarta, gråa och gröna färgvarianter är också kända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.