I min strävan att lära mig mer om olika fototekniker genom tiderna hamnade jag bland något som var populärt årtiondena runt 1900 och som kallades Carte de Visite (visitkort på franska), på svenska: visitkortsporträtt. Det var små porträttfotografier som patenterades av fotografen André Adolphe Disdéri (1819–1889) i Paris 1854. Innan dess användes metoder som bara resulterade i en bild, om inte framkallningen misslyckades, det fanns visserligen dyrare metoder där det gick att skapa flera kopior och bilder i större format men nu gick det att göra åtta kopior på en gång. Nackdelem med metoden var att det tog lite tid att framkalla bilderna så kunden måste komma tillbaka och hämta ut dem.

Kameran Disdéri använde hade fyra linser. Kortet framställdes vanligen enligt äggvitemetoden (albuminpapper) som var den dominerande metoden för framställning av fotografiska kopior fram till omkring 1890-talet. På ett glasnegativ i formatet 18×24 cm fick man ut åtta bilder vilka vardera var på 6×9 cm. Ett tunt fotografi monterades på en tjockare papp. Fotografiets mått var 54×89 mm och monterades på ett pappkort som var 64×100 mm.

Carte de visite blev populära i maj 1859 när (enligt en obestyrkt men ofta upprepad anekdot) fotografen Disdéri hade den goda lyckan att vara på rätt plats vid rätt tid när Napoleon III avbröt sin marsch för att posera för ett fotografi i Disdéris studio. Fotografierna gjordes i storlek som ett visitkort och byttes mellan vänner och besökare. Bilder på kändisar såldes av fotografer och pappershandlare och blev till samlarobjekt som fyllde de privata fotoalbumen. Eftersom fotografierna kunde tillverkas i stort antal blev de relativt billiga att köpa. I Storbritannien såldes till exempel 300-400 bilder om året under 1860-talet. Till Sverige kom modet omkring 1860. I Europa var bilder på kungligheter populära men även bilder från avlägsna platser som de Brittiska kolonierna. De första fotoalbumen som tillverkades gjordes för att människor skulle kunna samla sina bilder i dem.

I USA blev Carte de Visite populärt under inbördeskriget när soldater, släkt och vänner kunde skicka bilder till varandra, det blev också inne att samla bilder på kändisar som Abraham Lincoln. Bilder trycktes upp för att efterlysa saknade soldater, de användes för att förklara kriget och slaveriet, när kriget tog slut kunde det hända att bider användes för att efterlysa brottslingar också. Ett företag i Washington i USA tillverkade 3600 carte de visite varje dag under den perioden.

Edmonia Lewis var en känd afroamerikansk skulptör verksam i Italien på 1870-talet men flyttade tillbaka till USA efter en tid. Där blev hon en av de första som marknadsförde sig med carte de visite.

Kabinettskort var lite större bilder som kom i början av 1870-talet. De tillverkades också oftast genom albumintryck men större, monterade på pappskivor i storleken 110x170mm. Dessa var populära fram till tidigt 1900-tal när Kodak introducerade Brownie-kameran och amatörfotografi blev en massrörelse.

I Sverige blev visitkorten också populära under 1850-talet. I början användes daguerreotypi men i mitten av årtiondet kom våtplåten till porträttateljéerna. Några nya lagar vid den här tiden gjorde att det blev allt vanligare med kvinnliga fotografer, 1864-års näringsfrihetsförordning innebar att gifta kvinnor kunde ägna sig åt hantverk och handel men bara om maken lämnade sitt tillstånd. År 1874 fick kvinnor en begränsad rätt att själva förfoga över sin inkomst. Ensamstående och yngre kvinnor inom borgerskapet kunde då söka sig ut på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Fotografin var en ny näring som inte belastades av gångna tiders skråväsende som hade strikta regler för medlemsskap. Ingen vet hur stor andel av porträttfotograferna som var kvinnor men över 400 porträttbildsateljéer i Sverige drevs av kvinnor när visitkorten var som mest populära.

Källor:
Encyclopaedia Britannica [WWW 2020-04-03] Carte de Visite
Harding, C. (2013) How to spot a carte de visite (late 1850s–c.1910) Science and Media Museum
Heiferman, M (2009) Kodak Girl. Smithsonian Institution Archives.
Isenburg, M. R. [WWW 2020-04-04] Carte de visite. Luminous-Lint
Kungliga Biblioteket [WWW 2020-07-18] Kvinn­li­ga visitkortsfoto­grafer
Volpe A. L. (2013) The Cartes de Visite Craze. New York Times
Wikipedia [WWW 2020-04-03] https://en.wikipedia.org/wiki/Carte_de_visite
Wikipedia [WWW 2020-04-03] https://sv.wikipedia.org/wiki/Carte_de_visite

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.