Jeannette Klute

Jeannette Klute (1918 – 2009) var en amerikansk fotograf, hon arbetade med utveckling på Eastman Kodak Company och var pionjär när det gäller de konstnärliga möjligheterna med färgfotografi. Klute banade också väg för kvinnor att arbeta inom fotoindustrin.

Jeannette Klute föddes i Rochester, New York 1918. På den tiden fanns det inte så många karriärval för kvinnor, de var i stort sett hänvisade till att arbeta som lärarinnor eller inom vården. Hon tog examen från gymnasiet 1936, sökte därefter till mekanikinstitutet (nu känt som Rochester Institute of Technology) i Rochester där hon läste på avdelningen för fototeknik. Klute var en av tre kvinnor på utbildningen med målet att få jobb på det lokala företaget Eastman Kodak Company (Kodak). Efter studierna jobbade hon ett tag men läste efter ett tag in fler kurser om avancerad fototeknik och färgprocesser 1944. Hon tog även en kandidatexamen på University of Rochester.

Klute började arbeta på Kodak i oktober 1938 som labbassistent, en av de få positioner som kvinnor fick söka vid den tiden. Där arbetade hon på att förbättra framkallningstekniken. År 1945 blev hon chef för färgtryckgruppen och 1949 blev hon forskningsfotograf och ledde forskningsstudio på avdelningen för färgteknologi. Där utvecklades de processer och material som används i färgfotografering. Under en stor del av sin karriär arbetade Klute som fotoillustratör för fysikern Ralph M. Evans och illustrerade många av hans föreläsningar, artiklar och böcker.

Från slutet av 1960- och under 1970-talet var Klute chef för Photographic Technology Studio på Kodak. Hon såg till att anställa kvinnor till de flesta av studions forskningsfotografi och teknikertjänster vilket var mycket ovanligt vid den tiden, drivkraften var att hon tyckte det var viktigt att visa kvinnors kompetens.

Klute hade ofta med sig sin storformatskamera ut i skogen och använde kort skärpedjup för att dokumentera den lokala floran och faunan. Hon bidrog till att utveckla en mer abstrakt stil. Hennes nya och innovativa tekniker ledde till att färgfotografi blev allt vanligare som konstform. Klutes färgfotografi ställdes ut på gallerier och museer runt om i världen. År 1975 blev Klute en av femtio kvinnor som valdes ut för den banbrytande utställningen Women in Photography: An Historical Survey, där hon benämndes ”en innovatör inom färgfotografi.”

År 1954 publicerade Jeannette Klute en bok med sitt arbete med titeln ”Woodland Portraits”. Det betraktas som ett viktigt arbete i färgfotografins historia. Hon sorterade bilderna efter årstid och lade till dikter för att locka fram känslor hos betraktaren. Hennes arbete fick goda recensioner och var banbrytande inom fotokonsten.

Efter pensioneringen började hon måla men fortsatte att använda naturen som inspiration och skapade halvabstrakta verk för att utforska färg och form. Hon dog 2009.

Källor:
Akron Art Museum 200329 https://akronartmuseum.org/collection/Art1258?sid=1&x=1017075
RIT Archive Collection 200328 http://library.rit.edu/findingaids/html/RITArt.0061.html
Wikipedia 200328 https://en.wikipedia.org/wiki/Jeannette_Klute

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.