close up photo of camera shutter

Deborah Turbeville

Deborah Turbeville (1932-2013) var en amerikansk fotograf. Hon var stilbildare inom modefotografi även om hon inte ville kalla sig modefotograf.

När Turbeville var i trettioårsåldern gick hon en fotoutbildning som hölls av Richard Avedon och Marvin Israel, det var i samband med det som hon fann sin stil.

Deborah Turbeville introducerade en mer eterisk estetik till modefotografi. Hennes stil kännetecknas av sepia- eller svartvita toner och suddiga bilder. Skönhet var enligt Turbeville inte bara ljust och glatt utan melankoliskt och fullt av travesti. Hon förvrängde bilderna genom att leka med framkallningsprocessen för att skapa patina och gjorde revor, veck och repor på bilderna. Turbeville fick fotografierna att se ut som om de var från ett annat århundrade, framgrävda på någon loppis i Paris. Hennes stil var en markant kontrast till de traditionella, starkt upplysta bilderna som var vanliga vid den tiden. Turbevilles bilder var nästan lite spöklika, ofta i storslagna miljöer med en känsla av förfall eller förstörelse. Bland hennes mest kända serier finns Bathhouse, VOGUE (1975), som har en flytande känsla och visar Turbevilles intresse för teater, dans och koreografi. Turbeville deltog i separatutställningar på museer runt om i världen. Hennes visionära arbete finns i de permanenta samlingarna på Metropolitan Museum of Art och Victoria & Albert Museum.

Turbeville sade om sina bilder att: ”In my pictures, you never know, that’s the mystery. It’s just a suggestion and you leave it to the audience to put what they want on it. It’s fashion in disguise”, alltså att en aldrig kan veta med hennes bilder, det är mysteriet, bilderna lämnar en del till fantasin, det är förklätt mode.

Källor:
Artsy (okänt år) Deborah Turbeville. American, 1932–2013. Hämtat 2023-04-07
La Force, T. (2023) The Strange and Beautiful World of Deborah Turbeville’s Photo-Novella. Aperture. Hämtat 2023-04-07
Marshall, S (2017) A Trailblazing Fashion Photographer’s Turn to Collage. Aperture. Hämtat 2023-04-07
Milligan, L. (2017) Legendary Photographer Deborah Turbeville Dies. Vogue.
Silverton, P. (2019) Icons of Photography: Deborah Turbeville. United Nations of Photography. Hämtat 2023-04-07
Thurman, J. (2011) Spectral. The New Yorker. Hämtat 2023-04-07
Yaeger, L (2017) Celebrating the Haunted Beauty of Deborah Turbeville and Comme des Garçons. Vogue. Hämtat 2023-04-07

Bilder:
Jag har inte hittat några bilder som är fria att använda men följ länken till Duck Duck Go så hittar du exempel på bilder.

Filmer:
The Curious Cat Library (2021) Deborah Turbeville: Past Imperfect (Book Flip Through). YouTube. Hämtat 2023-04-07

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.