Bea Nettles

Jag har läst Fotohistoria, 7,5 hp på Mittuniversitetet. Det har varit väldigt roligt, jag har testat nya metoder och tänjt på mina gränser. En av inspirationskällorna är Bea Nettles.

Introduktion
Bea Nettles föddes 1946 i Florida, USA. Hon är känd för sitt experimentella och självbiografiska konstverk. Hon kombinerar olika metoder, verktyg och material i sitt arbete som tyg och stygn, Instamatic-kameror, böcker, målning och handbelagda fotografiska emulsioner. Mycket av hennes arbete illustrerar familjeförhållanden, mytologi och naturhistoria, ofta med hjälp av sin egen kropp och självporträtt.

Arbete
Nettles har undervisat i konst och fotografi sedan 1970. Nettles deltog i sin första stora utställning 1970 på Museum of Modern Art, New York. Den senaste utställningen ”Bea Nettles: Harvest of Memory” är en hyllning till hennes första utställning för 50 år sedan.

De fotografiska teknikerna inkluderar arbete med Instamatic-kamera och utveckling av bilder med cyanotyp, Van Dyke eller Kwik Print, hon presenterar sitt arbete som böcker och kort, ibland i kombination som ett sätt att interagera med betraktaren. År 1977 publicerade hon en guide till alternativa processer, ”Breaking the Rules: A Photo Media Cookbook.” Hon har arbetat med flera bokprojekt som ett sätt att uttrycka sin konst, böckerna täcker olika områden i livet, till exempel föräldraskap, åldrande och årstider.

Nettles är fortfarande aktiv. I intervjuer, till exempel, förklarar hon till exempel hur redigeringen av hennes självporträtt imputerade på henne på ett sätt som bara smärtade eller fotograferade sig inte. Hon beskriver också sina olika experiment och processer.

Referenser:
Edgington, C. (2017). In Dream and Soil: A Conversation with Bea Nettles. Afterimage, 44(5), 15–19. https://doi-org.proxybib.miun.se/10.1525/aft.2017.44.5.15
Lachowskyj, C (n.d.) Harvest of Nature. LensCulture Retrieved September 30, 2020, from https://www.lensculture.com/articles/bea-nettles-harvest-of-nature
Rexer, L (2020) Interview. photograph Jan/Feb 2020 Retrieved September 30, 2020, from https://photographmag.com/issues/janfeb-2020/interview/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.