William Henry Fox Talbot

William Henry Fox Talbot (1800-1877) is een sleutelfiguur in de geschiedenis van de fotografie: was een van de eerste uitvinders van verschillende fotografische processen en vestigde het basisprincipe van fotografie als een negatief/positief proces.

Talbot werd verkozen tot de Royal Society in 1831 voor zijn werk op integrale berekeningen en onderzocht in optica, chemie, elektriciteit en andere onderwerpen zoals etymologie en oude geschiedenis.

In 1832 trouwde hij met Constance Mundy en in hetzelfde jaar werd hij verkozen tot parlementslid voor Chippenham. In 1833, toen hij het Comomeer in Italië bezocht, deed hij mislukte pogingen om het landschap te schetsen. Het feit dat het zo moeilijk voor hem was, deed hem dromen van een nieuwe machine met lichtgevoelig papier die automatisch de schetsen voor hem zou maken. Toen hij terugkeerde naar Engeland, begon hij te werken aan dit project in zijn huis in Lacock Abbey, Wiltshire.

William Henry Fox Talbot, door John Moffat van Edinburgh, Mei 1864
.John Moffat / Publiek domein

In 1834, vijf jaar voor de publieke aankondiging van het daguerreotypie, ontwikkelde Talbot een proces dat een negatief beeld gaf van gesensibiliseerd papier. Het negatieve kan vervolgens worden gebruikt om verschillende positieve foto's te maken door middel van contactontwikkeling. Het roostervenster in de Abdij van Lacock, één van de foto's van Talbot, die in Augustus 1835 wordt genomen, is oudst gekend negatief nog te vinden. Talbot was een man met veel interesses, dus hij verbeterde zijn methode een beetje na verloop van tijd, nam een aantal foto's wanneer het hem geschikt.

Begin 1839 ontdekte hij dat Louis Daguerres een patent had aangevraagd voor zijn uitvinding, het daguerreotypie. De aanvraag werd begin januari 1839 aangekondigd en Talbot raakte in een patentgeschil. Daguerre specificeerde geen details over wat zijn methode betekende, daarom beweerde Talbot dat hij de eerste was om beelden te ontwikkelen aangezien hij experimenten in begin 1834 was begonnen. Op een bijeenkomst in het Royal Institution in Londen op 25 januari 1839 presenteerde Talbot verschillende papieren foto's die hij in 1835 had gemaakt. Binnen twee weken kon hij zijn proces beschrijven in termen van de Royal Society, gevolgd door meer volledige details een paar weken later. Daguerre onthulde pas half augustus bruikbare details, hoewel in het voorjaar al duidelijk was dat zijn proces en talbots heel anders waren.

In september 1840 brak Talbot nog een belangrijke doorbraak toen hij ontdekte dat onzichtbare of "latente" beelden werden gevormd op gesensibiliseerd papier, zelfs na relatief korte belichtingstijden. Deze beelden kunnen zichtbaar of "geïnduceerd" worden gemaakt als ze worden behandeld met chemicaliën. Door het uitvinden van de processen die nodig zijn om latente beelden zichtbaar te maken en ze te "fixen" zodat ze niet vervagen, heeft Talbot bijgedragen aan de ontwikkeling van fotografie die later werd ontwikkeld.

Talbot's latere werk richtte zich op fotomechanische reproductiemethoden. Massaproductie werd gemakkelijker en veel goedkoper, het overbrengen van een foto naar inkt op papier maakte de beelden veel langer duren, inkt was bekend dat permanent voor honderden, zo niet duizenden jaren. Eerdere methoden hadden problemen met bleken, die vrij snel duidelijk was geworden voor vroege soorten zilverpapier. Talbot creëerde het fotoglycfa (of "photoglycptic") graveerproces later versterkt door anderen zoals fotogravure.

Bronnen
:BBC: William Henry Fox Talbot (1800 – 1877) [WWW 2020-04-04]
Daniel, M. (2004) William Henry Fox Talbot (1800-1877) en de Uitvinding van de Fotografie. Het Metropolitan Museum of Ar
tWikipedia: Henry Fox Talbot[WWW 2020-04-04]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.