Carte de Visite

In mijn zoektocht om meer te weten te komen over verschillende fotografietechnieken door de eeuwen heen, belandde ik tussen iets dat populair was in de decennia rond 1900 en genaamd Carte de Visite (visitekaartje in het Frans), in het Zweeds: visitekaartje portretten. Dit waren kleine portretfoto's gepatenteerd door fotograaf André Adolphe Disdéri (1819-1889) in Parijs in 1854. Daarvoor werden methoden gebruikt die slechts in één afbeelding resulteerden, tenzij de ontwikkeling mislukte, er weliswaar duurdere methoden waren waarbij het mogelijk was om meerdere kopieën en afbeeldingen in groter formaat te maken, maar nu was het mogelijk om acht exemplaren tegelijk te maken. Het nadeel van de methode was dat het enige tijd duurde om de beelden te ontwikkelen, zodat de klant moest terugkomen en ze op te halen.

De camera die Disdéri gebruikte had vier lenzen. De kaart werd meestal geproduceerd volgens de eiwitmethode (albuminpapier) die de dominante methode was om fotografische kopieën te produceren tot de jaren 1890. Op een glasnegatief in het formaat 18×24 cm werden acht afbeeldingen vrijgegeven van elk 6×9 cm. Een dunne foto werd gemonteerd op een dikker karton. De afmetingen van de foto waren 54×89 mm en waren gemonteerd op een kartonnen kaart van 64×100 mm.

Carte de visite werd populair in mei 1859 toen (volgens een ongefundeerde maar vaak herhaalde anekdote) de fotograaf Disdéri het geluk had om op de juiste plaats te zijn op het juiste moment toen Napoleon III zijn mars onderbrak om te poseren voor een foto in de disdérisstudio. De foto's werden gemaakt in grootte als visitekaartje en werden uitgewisseld tussen vrienden en bezoekers. Foto's van beroemdheden werden verkocht door fotografen en papierdealers en omgezet in verzamelobjecten die de prive-fotoalbums gevuld. Aangezien de foto's in grote aantallen konden worden geproduceerd, werden zij vrij goedkoop om te kopen. In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, 300-400 beelden per jaar werden verkocht in de jaren 1860. Mode kwam naar Zweden rond 1860. In Europa waren foto's van royalty's populair, maar ook foto's van afgelegen plaatsen zoals de Britse koloniën. De eerste fotoalbums die werden geproduceerd werden gemaakt zodat mensen hun foto's in hen konden verzamelen.

In de Verenigde Staten werd Carte de Visite populair tijdens de Burgeroorlog toen soldaten, familieleden en vrienden foto's naar elkaar konden sturen, het was ook binnen om foto's te verzamelen van beroemdheden zoals Abraham Lincoln. Foto's werden afgedrukt om te bellen voor vermiste soldaten, werden ze gebruikt om de oorlog en slavernij uit te leggen, toen de oorlog eindigde, kon het gebeuren dat bider werd gebruikt om te bellen voor criminelen ook. Een bedrijf in Washington, USA, produceerde 3600 carte de visite elke dag in die periode.

Edmonia Lewis was een bekende Afro-Amerikaanse beeldhouwer die in de jaren 1870 in Italië werkte, maar verhuisde na enige tijd terug naar de Verenigde Staten. Daar werd ze een van de eersten die zichzelf op de markt bracht met carte de visite.

Kastkaarten waren iets grotere beelden die kwamen in de vroege jaren 1870. Ze werden ook meestal geproduceerd door album indrukken, maar groter, gemonteerd op kartonnen schijven van grootte 110x170mm. Deze waren populair tot het begin van de 20e eeuw toen Kodak introduceerde de Brownie camera en amateur fotografie werd een massabeweging.

Bronnen
:Encyclopaedia Britannica [WWW 2020-04-03]Carte de VisiteHa
rding, C. (2013) Hoe een carte de visite (eind jaren 1850-c.1910) Science and Media Museum Heiferman
, M (2009) Kodak Girl te spotten. Smithsonian Institution Archieven.
Isenburg, M.R. [WWW 2020-04-04] Carte de visite. Luminous-Lint
Volpe A. L. (2013) The Cartes de Visite Craze. New York Times Http
s://sv.wikip[WWW 2020-04-03]edia.org/wiki/Carte_de_visite https://en.wikipedia.org/wiki
/Carte_de_vi[WWW 2020-04-03]siteWikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Carte_de_visite

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.