Jeannette Klute

Jeannette Klute (1918 – 2009) was een Amerikaanse fotograaf, ze werkte met ontwikkeling bij de Eastman Kodak Company en was een pionier in de artistieke mogelijkheden van kleurenfotografie. Klute maakte ook de weg vrij voor vrouwen om in de fotografie-industrie te werken.

Jeannette Klute werd geboren in Rochester, New York in 1918. In die tijd waren er niet zoveel carrièrekeuzes voor vrouwen, ze werden grotendeels aangeduid als leraar of in de gezondheidszorg. Ze studeerde af aan de middelbare school in 1936, vervolgens toegepast op het Institute of Mechanics (nu bekend als het Rochester Institute of Technology) in Rochester, waar ze studeerde aan de afdeling Fotografie Technologie. Klute was een van de drie vrouwen in de opleiding met als doel een baan te krijgen bij het lokale bedrijf Eastman Kodak Company (Kodak). Na haar studie werkte ze een tijdje, maar na een tijdje volgde ze in 1944 meer cursussen over geavanceerde fotografie en kleurprocessen. Ze behaalde ook een bachelor's degree aan de Universiteit van Rochester.

Klute begon in oktober 1938 bij Kodak te werken als labassistent, een van de weinige functies waar vrouwen op dat moment op moesten solliciteren. Daar werkte ze aan het verbeteren van de ontwikkelingstechniek. In 1945 werd ze hoofd van de kleurendrukgroep en in 1949 werd ze onderzoeksfotograaf en leidde ze de onderzoeksstudio van de afdeling Kleurtechnologie. Het ontwikkelde de processen en materialen die worden gebruikt in kleurenfotografie. Voor een groot deel van zijn carrière werkte Klute als foto-illustrator voor natuurkundige Ralph M. Evans en illustreerde veel van zijn lezingen, artikelen en boeken.

Vanaf de late jaren 1960 en 1970 was Klute hoofd van de fotografische technologie studio bij Kodak. Ze zorgde ervoor dat vrouwen te huren voor de meeste van de studio onderzoek fotografie en engineering diensten die zeer ongebruikelijk was op het moment, de drijvende kracht is dat ze dacht dat het belangrijk was om de vaardigheden van vrouwen te tonen.

Klute bracht vaak zijn grootformaat camera in het bos en gebruikte een korte diepte van het veld om de lokale flora en fauna te documenteren. Ze hielp bij het ontwikkelen van een meer abstracte stijl. Haar nieuwe en innovatieve technieken leidden ertoe dat kleurenfotografie steeds gebruikelijker werd als kunstvorm. Klute's kleurenfotografie werd tentoongesteld in galeries en musea over de hele wereld. In 1975 werd Klute een van de vijftig vrouwen geselecteerd voor de baanbrekende tentoonstelling Women in Photography: A Historical Survey, waarin ze werd genoemd "een vernieuwer in kleurenfotografie."

In 1954 publiceerde Jeannette Klute een boek met haar werk getiteld "Woodland Portraits". Het wordt beschouwd als een belangrijk werk in de geschiedenis van kleurenfotografie. Ze sorteerde de beelden per seizoen en voegde gedichten toe om de emoties van de kijker naar buiten te brengen. Haar werk kreeg goede recensies en was baanbrekend op het gebied van fotografie.

Na haar pensionering begon ze te schilderen, maar bleef de natuur gebruiken als inspiratie en creëerde semi-abstracte werken om kleur en vorm te verkennen. Ze overleed in 2009.

Bronnen
: Akron Art Museum 200329 https://akronartmuseum.org/collection/Art1258?sid=1&x=101707
5 RIT Archive Collection 200328 http://library.rit.edu/findingaids/html/RITArt.0061.htm
l Wikipedia 200328 https://en.wikipedia.org/wiki/Jeannette_Klute

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.