Tijdlijn fotoverhaal

Opmerking! De pagina wordt bijgewerkt als je gaat!

Het is onduidelijk wanneer de geschiedenis van de fotografie begon, het hangt deels af van wat men bedoelt door haar, en deels is het een beetje in de aard van de dingen die documentatie en beeldbewijs worden vernietigd in de tijd. Uit de oudheid kunnen in ieder geval twee basisprincipes worden afgeleid: camera obscura-beeldprojectie en de ontdekking dat bepaalde stoffen zichtbaar worden veranderd door blootstelling aan licht. Er is geen fysiek bewijs of beschrijvingen om te bewijzen dat iemand probeerde om beelden vast te leggen met lichtgevoelig materiaal voor de 18e eeuw (eventueel het fotografische proces gebruikt om de mysterieuze Turijn lijkwade uit 1357 te creëren kan er worden geteld).

Vanaf het begin toen de fotografie begon te ontwikkelen, was het doel om kleurenbeelden te kunnen maken. De 19e eeuw kan worden samengevat met ontwikkeling en experimenten rond het ontwikkelen van methoden, terwijl de ontwikkeling van de camera nam af in de 20e eeuw.

Vroege geschiedenis

 • 300s f.kr beschreef een camera obscura in het Chinese script Mozi
 • De 11e eeuw De Arabische natuurkundige Ibn al-Haytham (Alhazen) schrijft zeer invloedrijke boeken over optica, waaronder experimenten met licht door een kleine opening in een donkere kamer.
 • 13e eeuw Albertus Magnus (1193 / 1206-80) ontdekte zilvernitraat en ontdekte dat het de huid zwart kon maken. Zilvernitraat is een lichtgevoelig ingrediënt in fotografische oplossingen voor glasplaten en film.
 • 1357 Turijn sweep, onzekere oorsprong ooit gemaakt 1260-1390 volgens koolstofdatering
 • Voor de 16e eeuw werd camera obscura voornamelijk gebruikt om zonsverduisteringen vast te leggen voor wetenschappelijke doeleinden
 • In de 16e eeuw was bekend dat een diafragmastop de beeldkwaliteit van de lens zou verbeteren.
 • 16e eeuw Georg Fabricius (1516-1571) ontdekt zilverchloride, dat later wordt gebruikt om fotografisch papier te maken.
 • 1550 Gerolamo Cardano beschrijft een biconvexe lens die kan worden gebruikt voor de camera
 • 1558 Giambattista della Porta stelt voor om camera obscura te gebruiken als illustratie-instrument
 • 1568 Daniel Barbaro beschrijft een diafragma dat helderderen en scherpere beelden gaf
 • In 1614 schrijft Angelo Sala in zijn proefschrift "Septem Planetarum terrestrium Spagirica recensio": "Wanneer je zilvernitraat in poedervorm blootstelt aan zonlicht, wordt het zwart als inkt". Hij merkte ook op dat papier gewikkeld rond zilvernitraat voor een jaar was zwart geworden.
 • 1685 is de eerste keer dat iemand zich een camera voorstelt die klein genoeg en draagbaar genoeg is om praktisch te zijn voor fotografie. Het is Johann Zahn die het doet, maar het duurt bijna 150 jaar voordat het werkelijkheid wordt.
 • 1694 Wilhelm Homberg beschrijft hoe licht ervoor zorgt dat bepaalde chemische stoffen donkerder worden (fotochemisch effect)

18e eeuw

 • Rond 1717 ving Johann Heinrich Schulze uitgesneden letters op een fles met een lichtgevoelige rouw, helaas dacht hij niet dat het mogelijk was om de resultaten duurzaam te maken.
 • In 1717 ontdekt de Duitser Johann Heinrich Schulze per ongeluk dat een drijfmest van krijt en salpeterzuur waarin enkele zilverdeeltjes werden opgelost, donkerder werd door zonlicht. Schulze noemde het onderwerp "Scotophorus" toen hij zijn bevindingen in 1719 publiceerde. Schulze's proces is vergelijkbaar met latere fotogram technieken en wordt soms beschouwd als de allereerste vorm van fotografie.
 • In de vroege sciencefictionroman Giphantie beschrijft de Fransman Tiphaigne de la Roche iets wat vergelijkbaaris (kleuren)fotografie, een proces dat vluchtige beelden van lichtstralen repareert.
 • In 1777 bestudeerde de Zweedse chemicus Carl Wilhelm Scheele het lichtgevoelige zilverchloride tot in detail en realiseerde zich dat het in licht verduisterde door te ontbinden in microscopischkleine donkere deeltjes van metallic zilver. Scheele vond ook dat ammoniak zilverchloride oplost, maar niet de donkere deeltjes. Deze ontdekking kan zijn gebruikt om te stabiliseren of "fix" een camerabeeld genomen met zilverchloride, maar geen van de eerste mensen experimenteren met fotografie begrepen dit. Scheele merkte ook op dat rood licht niet veel effect had op zilverchloride, een fenomeen dat later in fotografische darkrooms zou worden toegepast als een methode om zwart-witafdrukken te zien zonder de ontwikkeling te vernietigen.

19e eeuw

 • Rond 1800 deed Thomas Wedgwood (1771-1805) de eerste gedocumenteerde poging om camerabeelden in permanente vorm vast te leggen. Zijn experimenten creëerden gedetailleerde fotogrammen, maar Wedgwood en zijn medewerker Humphry Davy konden geen enkele manier vinden om deze beelden te repareren, ondanks het feit dat ze door Scheele (1777) werden gespireerd.
 • 1800 William Henry Fox Talbot (1800-1877) is geboren
 • In 1801, De Fransman Jacques Charles wordt verondersteld te zijn gekomen met de methode van het maken van vluchtige silhouet fotogrammen, heeft hij niet de methode document, maar gaf lezingen en sommigen beweren dat hij voor Wedgwood.
 • In 1804 vond William Hyde Wollaston een positieve meniscuslens voor glazen uit.
 • In 1812, William Wollaston past de bril, zodat het kan worden gebruikt voor de camera obscura door montage met de holle kant naar buiten met een diafragma stop voor het maken van de lens redelijk scherp over een breed veld. Daguerre gebruikte deze lens in zijn experimenten, maar omdat het een single-element lens die alle chromatische aberratie controle ontbrak, was het onmogelijk om precies te concentreren met de blauw-gevoelige medium in de daguerreotypie proces.
 • In 1816 slaagde de Fransman Nicéphore Niépce erin met papier bedekt met zilverchloride om de beelden gevormd in een kleine camera te fotograferen, maar de foto's werden negatief, donkerste waar het camerabeeld het helderst was en vice versa en ze waren niet permanent.
 • 1820Nicéphore Niépce ontdekt een methode voor het repareren van foto's genomen met een camera. De beelden werden blootgesteld van uren tot dagen en werd erg wazig.
 • 1826 of 1827 oudste bewaarde foto, genomen door Nicéphore Niépce
 • In 1828 begint Nicéphore Niépce wollaston Meniscus te gebruiken.
 • De jaren 1830 gebruikt het woord fotografie (van griekse foto's = licht en grafein = te schrijven) voor de eerste keer
 • Rond 1832 ontwikkelt Charles Wheatstone de stereoschoen
 • 1832 of 1833 Hércules Florence (1804-1879) ontwikkelde in Brazilië een eigen fotografische techniek met behulp van de apotheker Joaquim Corrêa de Mello (1816-1877). Er waren foto's van papier behandeld met zilvernitraat als contactdruk of in een camera obscura. Zij kunnen de eerste zijn geweest om het woord "photographie" (Frans) te gebruiken
 • 1833 Niépce sterft en Daguerre, die met hem werkte, neemt zijn werk over. Daguerre blijft experimenteren met chemische stoffen zoals jodium, zilverjodium en kwik.
 • In 1833 vond Peter Barlow de zogenaamde Barlow-lens uit, een negatief achromat vergrootglas dat nog steeds wordt verkocht om de oculairvergroting van amateurtelescopen te vergroten. De teleconverter is het moderne fotografische equivalent.
 • 1834 William Henry Fox Talbot (1800-1877) zoutpapier
 • 1835 William Henry Fox Talbot (1800-1877) Latticed Window in Lacock Abbey
 • 1838 Charles Wheatstone presenteert zijn uitvinding stereoskopet. Hij werd geholpen door Henry Fox Talbot om een aantal kalotype paren te maken voor de stereoschoen.
 • 1839 Louis Daguerre, collega van Nicéphore Niépce, zoekt patenten voor daguerreotypi die tot het einde van de jaren 1850 de leidende ontwikkelingsmethode werd
 • In 1839 maakte John Herschel het eerste glas negatief, maar zijn proces was moeilijk te reproduceren.
 • In 1839 vertelt François Arago een prachtig publiek over de nieuwe uitvinding dat de foto de eerste foto was en toont die in Egypte is genomen; die van Ras El Tin Palace.
 • In 1839 creëerde Charles Chevalier een achromatische versie van de glazen lens die veldsmoothing en controle van chromatische afwijking combineert. Het is vrij scherp binnen 50°. Het past acrobatson aan zodat de kleuren aan het blauwe eind van het spectrum de blauw-gevoelige fotografische emulsie aanpassen. Door zijn functie werd deze lens bekend als de "Franse landschapslens" of gewoon "landschapslens".
 • In 1840 in oktober Wheatstone had een aantal foto's, maar was niet helemaal tevreden, omdat de hoek tussen de beelden was te groot. Tussen 1841 en 1842 maakte Henry Collen kalotypes van beelden, gebouwen en portretten, waaronder een portret van Charles Babbage genomen in augustus 1841. Wheatstone ontving ook daguerreotypie stereogrammen van De heer Beard in 1841 en van Hippolyte Fizeau en Antoine Claudet in 1842. Geen van deze zijn gevonden.
 • In 1840 introduceert Chevalier in Frankrijk de achromatische lens gevormd door het bevestigen van een biconvex lensglas met een plano-concave lens.
 • In 1840, de Franse Vereniging voor de Aanmoediging van de Nationale Industrie kondigt een internationale wedstrijd, omdat de achromatische landschap lens was zo traag en een snelle lens nodig was.
 • In 1840 neemt Joseph Petzval (in het moderne Slowakije) deel aan de wedstrijd, die werd opgeroepen door een Franse vereniging voor de aanmoediging van de nationale industrie. Petzval was een wiskundeprofessor zonder ervaring in optische fysica, maar met behulp van verschillende menselijke computers uit het Oostenrijks-Hongaarse leger ging hij de uitdaging aan om snel genoeg een lens te produceren voor een daguerreotypieportret. Hij ontwikkelde de portretlens van Petzval (het moderne Oostenrijk), een lens met vier elementen bestaande uit een gecementeerde chromen plaatlens aan de voorkant en een achterste achromaatlens met luchtruim, de eerste portretlens met brede opening. Het was geschikt voor een- tot twee minuten schaduw blootstelling van het daguerreotypie buiten. Met de snellere collodion proces (natte plaat) ontwikkeld in de jaren 1850, een camera uitgerust met deze lens kon een tot twee minuten van indoor portretten. Door nationaal chauvinisme won Petzval de prijs niet, hoewel hij veel beter was dan alle andere deelnemers.
 • In 1841 produceert Voigtländer de eerste commercieel succesvolle twee-elementen lens gebaseerd op het ontwerp van Joseph Petzval en gebruikt deze in een camera. Voigtländer-Petzval is de eerste camera en lens die speciaal is ontworpen om foto's te maken in plaats van alleen een aangepaste artist-camera obscura te zijn.
 • 1841 William Henry Fox Talbot (1800-1877) zoekt een octrooi op zijn methode kalotypi
 • In 1841 bedenkt de Sloveense Janez Puhar een proces van het maken van foto's door glas, de methode werd op 17 juni 1852 in Parijs erkend door de Académie Nationale Agricole, Manufacturière et Commerciale.
 • 1844 William Henry Fox Talbot (1800-1877) brengt het fotoboek The Pencil of Nature uit
 • 1844 David Brewster ontwikkelt een stereoemmer met lenzen en een verrekijkercamera
 • In 1845 vond Francis Ronalds van het Kew Observatorium een voorloper van de filmcamera uit. Een lichtgevoelig oppervlak wordt langzaam langs het diafragmamembraan van de camera getrokken met een klokmechanisme om continue opname over een periode van 12 of 24 uur mogelijk te maken. Ronalds gebruikt de camera's om de voortdurende variaties in wetenschappelijke instrumenten te volgen en ze werden meer dan een eeuw lang gebruikt in observatoria over de hele wereld.
 • In 1847 publiceerde The Cousin of Nicephore Niépce, de chemicus Niépce St. Victor, zijn uitvinding voor de productie van glasplaten met album enemulsie
 • Midden 1840, de Langenheim broers uit Philadelphia en John Whipple en William Breed Jones uit Boston ook uitvinden haalbare processen met negatief glas
 • In 1848 toonde Edmond Becquerel pogingen om kleurenbeelden te maken, maar ze vereisten belichtingstijden van uren tot dagen en waren zeer lichtgevoelig.
 • In 1851 bedenkt Frederick Scott Archer het collodionproces. Fotograaf en kinderboekenschrijver Lewis Carroll gebruikte dit proces. (Carroll verwijst naar het proces als "Tablotype" in het verhaal "A Photographer's Day Out".
 • In 1851, een pamflet door de daguerreotypist Augustus Washington wordt gepubliceerd met prijzen variërend van 50 cent tot 10 dollar. Echter, daguerreotypieën waren kwetsbaar en moeilijk te repliceren. Fotografen moedigden chemici aan om het proces te verfijnen om veel kopieën goedkoop te maken, wat hen uiteindelijk terugleidde naar Talbot's proces.
 • In 1855 stelde de Schotse natuurkundige James Clerk Maxwell voor om drie filters in rood, groen en blauw te proberen om kleurenbeelden te produceren.
 • In 1858, de eerste electieve diafragma tijden, de Waterhouse diafragma, vernoemd naar John Waterhouse. et is een set van accessoires van koperen platen met grote gaten, gemonteerd door een gat aan de zijkant van de lens structuur.
 • In 1858, het specifieke type van iris gebruikt in moderne lenzen is uitgevonden door Charles Harrison en Joseph Schnitzer. Harrison en Schnitzer's irismembranen waren in staat om snel te openen en te sluiten in cycli die nodig is voor lenzen met automatische diafragma controle.
 • 1861 Thomas Sutton toont de eerste duurzame kleurenfoto. Hij gebruikte drie zwart-wit foto's genomen door middel van rode, groene en blauwe kleur filters die hij toonde bovenop met behulp van drie projectoren met soortgelijke filters. De fotografische emulsies gebruikt op het moment waren ongevoelig voor het grootste deel van het spectrum, dus het resultaat was slecht en de methode viel in de vergetelheid.
 • In 1862 komt de eerste succesvolle groothoeklens van de Harrison & Schnitzer Globe (USA) met f/16 als het maximale diafragma (f/30 was realistischer). De lens had een maximaal gezichtsveld van 92° (80° was realistischer). Charles Harrison en Joseph Schnitzer's Globe lens had een symmetrische vorm met vier elementen; de naam verwijst naar de veronderstelling dat als de twee buitenste oppervlakken voortgezet en vervolgens samengevoegd, zouden ze een bol vormen.
 • In 1866 is dr. Ernst Abbes werkzaam in de werkplaats van Carl Zeiss, wat leidt tot een aantal nieuwe producten die snel achter elkaar worden ontwikkeld en voor het bedrijf Zeiss tot het snijvlak van optische technologie.
 • In 1869 op dezelfde dag, twee Franse uitvinders: Louis Ducos du Hauron en Charles Cros, niet op de hoogte van elkaars projecten in de jaren 1860, presenteren hun bijna identieke werken. Ze hadden een set van drie kleuren gefilterde zwart-wit foto's in kleur zonder ze te projecteren en zodat het mogelijk was om full-color afdrukken op papier te maken.
 • 1873 Hermann Wilhelm Vogel ontdekt een manier om emulsies gevoelig te maken voor het gehele kleurenspectrum, het werd geleidelijk geïntroduceerd aan commercieel gebruik voor kleurontwikkeling vanaf het midden van de jaren 1880.
 • In 1876 stelde Wordsworth Donisthorpe een camera voor om een reeks foto's van glazen tegels te maken die op een rol papier moesten worden afgedrukt.
 • Rond 1880, fotografen beseffen dat het diafragma grootte van invloed op het veld diepte. Diafragma controle neemt meer belang en verstelbare tijden worden een standaard lens functie. De iris membraan kwam als een verstelbare lens te stoppen in de jaren 1880, en het werd de standaard verstelbare stop rond 1900.
 • 1881 Herbert Bowyer Berkeley heeft geëxperimenteerd met zijn eigen versie van collodion emulsies en publiceert zijn ontdekking waarin de formule pyrogallol, sulfiet en citroenzuur bevat. Ammoniak wordt toegevoegd net voor gebruik om de formule alkalisch te maken. De nieuwe formule werd verkocht door de Platinotype Company in Londen als Sulpho-Pyrogallol Developer.
 • In 1884 ontwikkelt George Eastman in Rochester, New York, droge gel om op papier of film te gebruiken om de fotografische plaat te vervangen, zodat een fotograaf niet langer grote dozen met platen en giftige chemicaliën hoeft te vervoeren.
 • In 1887 begon de Britse uitvinder William Friese-Greene te experimenteren met het gebruik van papieren film, transparant gemaakt door olie, om film op te nemen. Hij zei ook dat hij probeerde om experimentele celluloid te gebruiken, gemaakt met de hulp van Alexander Parkes.
 • 1888 in juli, Eastman's Kodak camera komt op de markt met "U drukt op de knop, wij doen de rest" als de slogan. Nu kan vrijwel iedereen een foto maken en de meer gecompliceerde processen aan anderen overlaten.
 • In 1888, nieuwe optische glas begon te verschijnen op de markt na Ernst Abbe probeerde om astigmatisme te elimineren onder een microscoop en besefte dat de levering van optisch glas onvoldoende was. Hij werd ingehuurd door Otto Schott, die de beroemde glasfabriek in Jena oprichtte, waar nieuwe soorten optisch glas worden geproduceerd door Zeiss en anderen in de fabriek.
 • In 1888 werd in Engeland een filmcamera ontworpen door de Fransman Louis Le Prince. Hij had een 16-lens camera gebouwd in 1887 in zijn atelier in Leeds. De eerste 8 lenzen zouden snel achter elkaar worden geactiveerd door een elektromagnetische sluiter op de gevoelige film; de film zou dan naar voren worden verplaatst, zodat de andere acht lenzen kunnen werken aan de film. Na veel testen en het oplossen van problemen, was hij eindelijk in staat om een enkele lens camera die hij gebruikt om sequenties van bewegende beelden te fotograferen op papier film, zoals Roundhay Garden Scene en Leeds Bridge.
 • In 1889 patenteerde Friese-Greene een bewegende fotocamera die tot tien foto's per seconde kan maken. Een ander model, gebouwd in 1890, maakt gebruik van rollen van de nieuwe Eastman celluloid film, die hij perforeerde. Een rapport over de gepatenteerde camera wordt gepubliceerd in de British Photographic News in 1890. Hij toont zijn camera's en films bij vele gelegenheden, maar nooit in het openbaar. Hij stuurt details van zijn uitvinding naar Edison in februari 1890, die ook werd gezien door William Kennedy Laurie Dickson.
 • In 1889 patenteerde Wordsworth Donisthorpe een filmcamera waarin de film continu beweegt.
 • In de jaren 1890, broers Auguste en Louis Lumière begon te werken aan de eerste veel gebruikte methode van kleurenfotografie, de autochrome plaat. Het was gebaseerd op een van Louis Duco's du Hauron's ideeën: in plaats van het nemen van drie afzonderlijke foto's door middel van kleurfilters, neem een door een mozaïek van kleine kleurfilters die met voorbedachten rade op de emulsie en zie de resultaten door middel van een identiek mozaïek. Als de afzonderlijke filterelementen klein genoeg waren, zouden de drie primaire kleuren rood, blauw en groen in het oog samensmelten en dezelfde additieve kleursynthese produceren als de gefilterde projectie van drie afzonderlijke foto's.
 • In 1890, Paul Rudolph ontwerpt een asymmetrische lens met een gecementeerde groep aan elke kant van het membraan en noemde het de "Anastigmat". Deze lens is vervaardigd in drie reeksen: Series III, IV en V, met maximale diafragma's van f/7.2, f/12.5 en f/18 respectievelijk.
 • In 1891 ontwerpt Paul Rudolph de Anastigmat series I, II en IIIa met respectievelijke maximale openingen van f/ 4.5, f/ 6.3 en f/9
 • In 1891 proberen Thomas Dallmeyer en Adolf Miethe tegelijkertijd nieuwe lensontwerpen te patenteren met bijna identieke formules – complete telelenzen bestaande uit een voorste achromat duplicaat en achterste achromat triplet. Het was nooit vastgesteld wie was echt de eerste en geen octrooi werd ooit verleend voor de eerste telelens.
 • 1891 ontwerp William Kennedy Laurie Dickson, een Schotse uitvinder en werknemer van Thomas Edison, Kinetografkamera. De camera werd aangedreven door een elektromotor en was in staat om foto's te maken met de nieuwe sprocketed film. Het is het eerste praktische systeem voor de high-speed stop-and-go filmbeweging, die de basis werd voor de volgende eeuw van kinematografie.
 • 1893 ontwerpen Paul Rudolph Anastigmat Series IIa met f / 8 maximale opening. Deze lenzen zijn nu beter bekend onder de merknaam "Protar" die voor het eerst werd gebruikt in 1900.
 • 1893 komt de cruciale fotografische lens van de twintigste eeuw: Taylor, Taylor & Hobson Cooke Triplet. Het werd een budget variantie gebruikt voor het grootste deel van de 20e eeuw.
 • In 1894 wordt de Protarlinse Series VII, de meest gecorrigeerde lens, op de markt gebracht met een enkele combinatie met een maximale diafragma's van tussen f/11 en f/12.5, afhankelijk van de brandpuntsafstand.
 • In 1894 is de Lumière Domitor camera van de broers Auguste en Louis Lumière gemaakt door Charles Moisson, hoofdmonteur van de Lumière werkplaats in Lyon. De camera maakt gebruik van papieren film 35 millimeter breed
 • In 1894 bouwt de Poolse uitvinder Kazimierz Prószyński een projector en camera in één, een uitvinding die hij de Pleograaf noemt.
 • In 1895 veranderden de gebroeders Lumière van papier naar celluloid film die ze kochten van Celluloid Manufacturing Co in New York. Dit behandelt hen met hun eigen Etiquette-bleue emulsie, snijdt het in stroken en perforates.
 • In 1896, de Planar Series Ia wordt geleverd met een maximale diafragma van maximaal f/3.5 dat is een van de snelste lenzen, maar hoewel het zeer scherp is, het lijdt aan coma en wordt niet erg populair. Paul Rudolph had het Double-Gauss concept onderzocht op een symmetrisch ontwerp met dunne positieve membranen die ingesloten negatieve elementen. Maar de verdere ontwikkeling van deze configuratie maakte het het standaard ontwerp voor high-speed lenzen met standaard dekking.

20e eeuw

 • 1901 fotografie wordt een beetje meer toegankelijk voor de grote massa's wanneer de camera Kodak Brownie wordt geïntroduceerd.
 • 1902 verkocht de belangrijkste Zeiss lens van Paul Rudolph, Tessar serie IIb f / 6.3. Het is gecomponeerd net als een combinatie van de voorste helft van Unar met de achterste helft van de Protar. Dit is een waardevol en flexibel ontwerp met een enorm ontwikkelingspotentieel. Het maximale diafragma werd verhoogd tot f/4.7 in 1917 en bereikte f/2.7 in 1930. Het is waarschijnlijk dat elke lens fabrikant heeft lenzen geproduceerd in de Tessar configuratie.
 • 1905 komt de eerste telelens aan optisch correcte en bevestigen de afwijkingen als systeem, f/ 8 Busch Bis-Telar (Duitsland).
 • In 1907 worden de uitvindingen van de broers Auguste en Louis Lumière op de markt brengen.
 • In 1909 bouwde en patenteerde de Poolse uitvinder Kazimierz Prószyński de Aeroscope in Engeland tussen 1909 en 1911. Het is de eerste succesvolle handheld filmcamera. De cameraman hoeft niet om de krukas te draaien om de film te voeden, zoals elke andere camera op het moment, zodat hij kan omgaan met de camera met beide handen, houd de camera en controleer de focus. Dit maakt het mogelijk om met de aeroscoop in moeilijke omstandigheden zoals van de lucht of voor militaire doeleinden te filmen.
 • 1911-1912 komt de eerste cine-camera volledig gemaakt van metaal, The Bell & Howell Standard.
 • In 1913, werden de eerste camera's verkocht die op het publiek worden gericht, werd het genoemd Toeristen Veelvoud en verkocht in vrij vele exemplaren.
 • In 1913 begon Oskar Barnack, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Leitz, 35 mm cinefilm te gebruiken voor stilstaande camera's terwijl hij probeerde een compactcamera te bouwen die vergrotingen van hoge kwaliteit kon maken.
 • In 1923 bemonsterde Leitz het ontwerp van Oscar Barnack in 1923 en 1924 en kreeg hij genoeg positieve feedback om de camera als Leica I (afkorting voor Leitz-camera) in 1925 te produceren. Leica betekende dat 35 mm een informele standaard werd voor geavanceerde compactcamera's.
 • In 1923 introduceerde Eastman Kodak een reeks 16mm-film ontwikkeld van de Bell & Howell Standard uit 1911-12, voornamelijk als goedkoper alternatief voor 35mm en verschillende camerafabrikanten lanceren modellen om te profiteren van de nieuwe markt voor amateurfilmmakers. In eerste instantie werd beschouwd als inferieure kwaliteit in vergelijking met 35 mm, maar 16 mm camera's bleven worden vervaardigd tot de jaren 2000 door Bolex, Arri en Aaton.
 • 1925 Leica Ik gaat op de verkoop.
 • 1928 de eerste praktische reflexcamera, Franke & Heidecke Rolleiflex medium formaat TLR
 • 1932 Contax wordt geïntroduceerd op de fotomarkt.
 • 1932 komt een van de meest gecompliceerde cine-camera modellen, de Mitchell-Technicolor Beam Splitting Three-Strip Camera. Het verkrijgt drie kleurscheiding originelen achter een paars, een groen en een rood licht filter, de laatste maakt deel uit van een van de drie verschillende gebruikte grondstoffen.
 • In 1933, Seiki-Kōgaku Kenkyusho – Precision Optical Instruments Laboratory – of The Precision Optical Instruments Laboratory – of The Precision Optical Instruments Laboratory – of de Meest-In-Law Of Canon in Japan, maken ze een camera prototype noemen ze Kwanon
 • In 1933 werd Ihagee Exact geïntroduceerd, een compacte spiegelreflexcamera die gebruik maakt van 127 reel film.
 • 1934 presenteert kodak Retina I, het maakt gebruik van de 135 cassette die werd gebruikt in alle moderne 35 mm camera's van de tijd. Hoewel retina is relatief goedkoop, 35mm camera's zijn nog steeds te duur voor de meeste mensen en roll film blijft de meest voorkomende formaat.
 • In 1935, Kodachrome film werd geïntroduceerd voor 16 mm home movies. De film legt de rode, groene en blauwe kleurcomponenten vast van een emulsie bestaande uit drie lagen. Een complex verwerkingsproces maakt complementaire cyaan-, magenta- en gele kleurafbeeldingen in elke laag, wat resulteert in een subtractieve kleurenafbeelding.
 • In 1935 vond Olexander Smakula de laatste belangrijke Zeiss-innovatie uit voor de Tweede Wereldoorlog, de techniek om anti-reflecterende coating toe te passen op lensoppervlakken.
 • In 1936 kodachrome film werd geïntroduceerd voor 35 mm dia's.
 • In 1936 wordt Argus A geïntroduceerd, dat de goedkopere 35 mm film gebruikt en daardoor goedkoper wordt voor de consument om
 • In 1936 werd de Canon 35 mm Rangefinder gepresenteerd, een verbeterde versie van Kwanon.
 • In 1938, de eerste auto-belichting camera is degene met selenium lichtmeters uitgerust en volautomatische Super Kodak Six-20 pakket, maar de extreem hoge prijs van $ 225 (gelijk aan $ 4.877 en ongeveer 50.000 SEK in 2019) voorkomt dat het bereiken van enige mate van succes.
 • In 1939 wordt de populaire Argus C3 geïntroduceerd, die ook 35 mm film gebruikt.
 • In 1947 is de Hongaarse duflex de eerste camera waar de zoeker nu op ooghoogte werd geplaatst en werd daarmee de eerste grote SLR-innovatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Voorheen waren alle SLR-camera's uitgerust met zoekerschermen die op tailleniveau werden vastgehouden. Duflex was ook de eerste spiegelreflexcamera met een instant retourspiegel die voorkwam dat de zoeker na elke belichting verdween.
 • De Contax S uit 1948 wordt de eerste camera die een pentaprisma gebruikt. Dezelfde periode introduceerde Hasselblad 1600F die de standaard voor medium formaat SLR voor decennia.
 • In 1948 werd polaroid Model 95 geïntroduceerd, 's werelds eerste praktische camera met direct beeld. Bekend als de Land camera door uitvinder Edwin Land, het maakt gebruik van een gepatenteerde chemische proces dat kant-en-klare positieve druk van de blootgestelde negatieven creëert in minder dan een minuut. De landcamera wordt populair ondanks zijn relatief hoge prijs. De Polaroid bereik zal worden uitgebreid met tientallen modellen tot de jaren 1960.
 • In 1949, de moderne lens opening markeringen voor f-nummers zijn gestandaardiseerd in geometrische volgorde door f / 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22, 32, 45, 64, 90, enz. Voorheen concurreerde dit Britse systeem met de continentale (Duitse) reeks van f/1.1, 1.6, 2.2, 3.2, 4.5, 6.3, 9, 12.5, 18, 25, 36, 50, 71, 100 enz. Daarnaast was er een uniform systeem (VS, VK) sequentie met 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 enz. (waar US 1 = f / 4, US 2 = f / 5.6, US 4 = f / 8, enz..) gebruikt door Eastman Kodak in het begin van de 20e eeuw.
 • Vanaf de jaren 1950, Maxwell's methode van het nemen van drie afzonderlijke gefilterde zwart-wit foto's blijft speciale doeleinden dienen, en Polachrome, een "snelle" beeldfilm die gebruik maakte van Autochrom's additieve principe, was beschikbaar tot 2003, maar de weinige kleurenafdrukken en diafilms nog steeds gemaakt in 2015 gebruik maken van alle meerlaagse emulsie methoden zoals Kodachrome, die waren echt baanbrekend.
 • In de jaren 1950, verschillende Japanse camera fabrikanten betrad de SLR markt, zoals Canon, Yashica en Nikon. Nikon's Nikon F camera had een hele reeks verwisselbare componenten en accessoires en wordt over het algemeen beschouwd als de eerste Japanse spiegelreflexcamera en draagt bij aan nikon's reputatie als fabrikant van professionele apparatuur.
 • 1952 Japanse camera's worden steeds populairder in het Westen na de oorlog veteranen en soldaten gestationeerd in Japan naar huis te brengen.
 • In 1952, Asahi Optical Company (later bekend om haar Pentax camera's) introduceert de eerste Japanse SLR met 135 film, Asahiflex.
 • In 1957 ontwikkelde een team onder leiding van Russell A. Kirsch van het National Institute of Standards and Technology een binaire digitale versie van een bestaande technologie, wirepoto drumscanner, zodat alfanumerieke tekens, diagrammen, foto's en andere afbeeldingen kunnen worden overgebracht naar digitaal computergeheugen. Een van de eerste gescande foto's was een afbeelding van Kirsch's zoon Walden met een resolutie van 176×176 pixels en slechts één stuk per pixel, d.w.z. zwart-wit zonder tussengrijs, maar door meerdere scans van de foto te combineren met verschillende zwart-witdrempelinstellingen, kon ook informatie over grijswaarden worden verkregen.
 • 1959 Mohamed M. Atalla en Dawon Kahng van Bell Labs vinden MOSFET (MOS field effect transistor) uit, die de basis vormt van de metaaloxide halfgeleidertechnologie (MOS) gevonden in beeldsensoren in digitale camera's. Dit leidde tot de ontwikkeling van digitale beeldsensoren met halfgeleiders zoals het laadapparaat (CCD) en later de CMOS-sensor.
 • In de jaren 1960, goedkope elektronische componenten worden steeds gemeengoed en camera's uitgerust met lichtmeters en automatische belichtingssystemen worden steeds vaker.
 • In de jaren 1960, Eugene F. Lally van de Jet Propulsion Laboratory overdenkt hoe je een mozaïek fotosensor gebruiken om digitale beelden te nemen. Zijn idee is om foto's te maken van de planeten en sterren tijdens de reis door de ruimte om informatie te geven over de positie van de astronauten, maar de technologie bestaat nog niet helemaal.
 • In 1960 wordt de Duitse Mec 16 SB subminiatuur de eerste camera die de lichtmeter achter de lens plaatst voor een nauwkeurigere meting. Echter, het meten door de lens wordt uiteindelijk een functie die vaker wordt gevonden op SLr's dan andere soorten camera's; De Topcon RE Super uit 1962 is de eerste SLR apparatuur met een TTL systeem.
 • In 1965 de eerste Polaroid camera gericht op de grotere openbare Model 20 Swinger zal een groot succes zijn en is nog steeds een van de best verkochte camera's aller tijden.
 • In 1968 op 6 september vroegen Edward Stupp, Pieter Cath en Zsolt Szilagyi van Philips Labs in New York een patent aan voor 'All Solid State Radiation Imagers' en bouwde een flatscreen-doel voor de ontvangst en opslag van een optisch beeld op een matrix bestaande uit een aantal fotodiodes die zijn aangesloten op een condensator om een matrix van twee eindapparaten te vormen die in rijen en kolommen zijn aangesloten. Hun Amerikaanse patenten worden verleend op 10 november 1970.
 • In 1969 bedachten Willard Boyle en George E. Smith van AT&T Bell Labs een charge-coupled device (CCD). Het is de opto-elektronische component van de eerste generatie digitale camera's die de foto neemt en werd gebruikt als een geheugenapparaat. Het was echter Michael Tompsett van Bell Labs die ontdekte dat de CCD kan worden gebruikt als een beeldsensor. CCD is grotendeels vervangen door APS (actieve pixelsensor) die gebruikelijk is in mobiele telefoon camera's.
 • In 1972 is het belangrijkste algoritme voor het comprimeren van digitale beelden de discrete kosinustransformatie (DCT), compressietechnologie waarbij "onnodige" gegevens worden verwijderd en die voor het eerst werd voorgesteld door Nasir Ahmed tijdens zijn werk aan de Universiteit van Texas in 1972.
 • In 1972, Willis Adcock, een ingenieur bij Texas Instruments, ontwerpt een filmloze camera die niet digitaal was en een octrooi aanvraagt, is het niet bekend of het ooit werd gebouwd.
 • In 1973 bracht Fairchild Semiconductor de eerste grote imaging CCD-chip uit: 100 rijen en 100 kolommen
 • In 1975 ontwikkelt Bryce Bayer van Kodak Bayer filtermozaïekpatroon voor CCD-kleurenbeeldsensoren
 • In 1975 werd Cromemco Cyclops geïntroduceerd als een hobby design project en is de eerste digitale camera die kan worden aangesloten op een microcomputer. De beeldsensor is een chip met gemodificeerd RAM (DRAM) en MOS (metaaloxide-halfgeleider).
 • In 1975 wordt de eerste gedocumenteerde poging om een standalone digitale camera te bouwen gemaakt door Steven Sasson, ingenieur bij Eastman Kodak. Het maakt gebruik van de toenmalige nieuwe solid-state CCD beeldsensor chip ontwikkeld door Fairchild Semiconductor in 1973. De camera weegt 3,6 kg en legt zwart-witbeelden vast die zijn opgeslagen op een compact cassettebandje met een resolutie van 0,01 megapixels (10.000 pixels) en 23 seconden belichtingstijd voor het eerste beeld in december 1975. Het prototype camera was een technische oefening die niet bedoeld was voor productie.
 • In 1976 is de eerste elektronische beeldsatelliet de KH-11 die eind 1976 door NRO werd gelanceerd. Het heeft een load-connected apparaat (CCD) met een resolutie van 800 x 800 pixels (0,64 megapixels).
 • In 1981 wordt de Sony Mavica (magnetische videocamera) gedemonstreerd, een draagbare elektronische camera ontworpen om te worden gedragen en gebruikt als een handheld filmcamera.
 • In 1984 canon toonde een prototype van de Canon RC-701 dat is een analoge elektronische camera op de Olympische Zomerspelen 1984 en drukte de beelden in Yomiuri Shinbun, een Japanse krant.
 • 1985 NMOS active-pixel sensor (APS) uitgevonden door Olympus in Japan in het midden van de jaren 1980. Dit was nadat de productie van MOS-halfgeleiderapparaten verbeterde, zodat MOSFET-schaling kleinere microns en vervolgens submicroniveaus bereikte. NMOS APS werd in 1985 geproduceerd door het team van Tsutomu Nakamura bij Olympus.
 • In 1986 ontwikkelden Kodak-onderzoekers 's werelds eerste megapixelsensor
 • 1986 komt de Canon RC-701 dat is een analoge elektronische camera. Verschillende factoren betekenden dat analoge camera's nooit bijzonder populair werden; kosten (tot $ 20.000 gelijk aan $ 47.000 of $ 500.000 in 2019), slechte beeldkwaliteit in vergelijking met film en gebrek aan betaalbare printers van hoge kwaliteit.
 • In 1986 introduceerde Nikon een werkend prototype van het eerste slr type digitale camera (Still Video Camera), vervaardigd door Panasonic.
 • In 1987, de eerste digitale camera is waarschijnlijk commercieel verkocht en het kan zijn MegaVision Tessera echt geen bekende documentatie over de verkoop.
 • In 1988 zullen de eerste JPEG- en MPEG-standaarden worden gecomprimeerd, waardoor beeld- en videobestanden kunnen worden gecomprimeerd voor opslag.
 • 1988 praktische digitale camera's worden productiebaar met DCT-gebaseerde compressienormen zoals H.26x en MPEG video codering normen geïntroduceerd vanaf 1988
 • In 1988 de eerste echte draagbare digitale camera die beelden registreert als een geautomatiseerd bestand is waarschijnlijk de Fuji DS-1P die records op een 2MB SRAM (statische RAM) die een batterij nodig heeft om gegevens te houden in het geheugen. Deze camera is nooit aan het publiek verkocht. In de late jaren 1980, echter, was er de technologie die nodig is om echte commerciële digitale camera's te produceren.
 • In 1988 bracht Nikon de eerste commerciële DSLR camera uit, de QV-1000C.
 • In 1989, de eerste draagbare digitale camera daadwerkelijk commercieel op de markt gebracht in december 1989 in Japan, de DS-X door Fuji, werd verkocht.
 • In 1990, de eerste commercieel beschikbare draagbare digitale camera verkocht in de Verenigde Staten, de Dycam Model 1. Het wordt eerst een commerciële mislukking omdat het zwart-wit is, lage resolutie heeft en duur is. Het heeft een CCD-beeldsensor, slaat beelden digitaal op en kan rechtstreeks worden aangesloten op een computer om te downloaden.
 • In 1991, Kodak op de markt gebracht zijn Kodak DCS (Kodak Digital Camera System), dat is het begin van een breed scala van professionele Kodak DCS SLR camera's en is deels gebaseerd op filmhuizen, vaak Nikon's. Het maakt gebruik van een 1,3 megapixel sensor, heeft een omvangrijke externe digitale opslag systeem en is duur. Toen de Kodak DCS-200 arriveerde, werd Kodak DCS omgedoopt tot kodak DCS-100.
 • In 1992 wordt de Dycam Model 1 verkocht als Logitech Fotoman en boekt het succes.
 • 1992 de eerste foto gepubliceerd op het web door Tim Berners-Lee in 1992 (een foto van cern-husbandet Les Horribles Cernettes).
 • 1992 JPEG-beeldcompressiestandaard geïntroduceerd
 • In 1993 werd de actieve pixelsensor CMOS (CMOS sensor) ontwikkeld door het team van Eric Fossum in het NASA Jet Propulsion Laboratory.
 • In 1995 komt de eerste consumentencamera met een liquid crystal display (LCD) op de achterkant, de Casio QV-10 ontwikkeld door een team onder leiding van Hiroyuki Suetaka.
 • 1995 introduceert minolta RD-175 die is gebaseerd op minolta 500si SLR met een splitter en drie onafhankelijke CCD. Deze combinatie levert 1,75M pixels. Het voordeel van het gebruik van een SLR basis is dat het mogelijk is om alle bestaande Minolta AF montagelenzen te gebruiken.
 • 1996 komt de eerste camera die CompactFlash, Kodak DC-25 gebruikt. De eerste camera die videoclips opneemt was misschien de Ricoh RDC-1 in 1995.
 • In 1998 wordt Silicon Film, een digitale sensorcassette voor filmcamera's, voorgesteld om 35 mm camera's in staat te stellen zonder wijzigingen digitale foto's te maken. Silicon Film zal fungeren als een rol van 35mm film met een 1,3 megapixel sensor achter de lens en een batterij en opslag apparaat dat de filmhouder past in de camera. Het product, dat nooit werd uitgebracht, wordt steeds meer achterhaald als digitale camera technologie verbetert en de prijs wordt te hoog. Silicon Film's moederbedrijf faillissement aangevraagd in 2001
 • In 1999, de Nikon D1, een 2,74 megapixel camera, wordt geïntroduceerd, de eerste digitale SLR ontwikkeling volledig van de grond af door een grote fabrikant, die bij de introductie betaalbaar was voor professionele fotografen en gevorderde consumenten, ook al is het erg duur voor de gewone consument. De camera maakt ook gebruik van Nikon F-mount lenzen, wat betekende dat cinematografen kn gebruik maken van veel van de lenzen die ze al bezitten.
 • In 1999 werd de eerste commerciële cameratelefoon, de Kyocera Visual Phone VP-210, uitgebracht. Het heet een "mobiele videofoon" met een 110.000 pixels naar voren gerichte camera. Het kan maximaal 20 JPEG-afbeeldingen opslaan die via e-mail kunnen worden verzonden of de telefoon kan maximaal twee frames per seconde verzenden via het mobiele netwerk van het Japanse Personal Handy-Phone System (PHS).

21e eeuw

 • 2000 vrijgegeven Samsung SCH-V200 in Zuid-Korea is een van de eerste telefoons met een ingebouwde camera. Het heeft een TFT crystal display (LCD) en slaat tot 20 digitale foto's met een resolutie van 350.000 pixels. Het kan de resulterende afbeelding echter niet via de telefoonfunctie verzenden, maar vereist een computerverbinding om toegang te krijgen tot foto's.
 • In 2000, de eerste camera telefoon wordt verkocht voor een grotere markt, de J-SH04, een Sharp J-Phone in Japan. Het kan rechtstreeks beelden doorgeven via mobiele telecommunicatie.
 • In 2004 stopte Kodak met de verkoop van Kodak-branded filmcamera's in de ontwikkelde wereld
 • In de jaren 2010 is de non-profit organisatie The Film Foundation opgericht door Martin Scorsese om het gebruik van film in het filmmaken te behouden, omdat veel filmmakers het gevoel hebben dat DSLR-camera's niet de diepte of de emoties overbrengen die analoge films maken.
 • In 2012 vroeg Kodak faillissement aan nadat het had geworsteld om zich aan te passen aan de veranderende industrie.

Bronnen:

Wikipedia: Geschiedenis van de camera[WWW 2020-04-11]
Wikipedia: Geschiedenis van fotografische lens ontwer[WWW 2020-04-11]p
* Wikipedia: Geschiedenis van de fotogr[WWW 2020-04-11]
afie Wikipedia: Film Camera [WWW 2020-04-11]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.