Kodak Meisjes

Toen ik op zoek ging naar beroemde vrouwelijke fotografen om hier op de pagina te presenteren, stuitte ik op iets dat Kodak Girls heet. Het waren vrouwen die vanaf de late 19e eeuw op kodak's reclamebeelden stonden afgebeeld. Meestal waren het anonieme vrouwen, soms bekend, maar ze waren zelden, altijd onderweg met de camera klaar. Ik vond het een spannend fenomeen en zocht een beetje verder.

George Eastman van Kodak vond een camera uit die gemakkelijk mee te nemen was, makkelijk te hanteren en goedkoop te kopen. Dit betekende uiteindelijk dat Kodak had een heel concept van camera's, film rollen en een systeem waar de film kon worden verzonden naar Kodak voor ontwikkeling. Fotografie werd plotseling zo gemakkelijk dat zelfs een vrouw kan omgaan? Misschien is dat hoe ze dachten van Kodak toen de eerste reclame beelden en posters werden geïntroduceerd aan het einde van de 19e eeuw.

Misschien was het het geval in de jaren 1890 dat Kodak regisseerde zijn reclame op vrouwen, omdat ze de hoop hadden dat vrouwen ook de camera zou omarmen en beginnen met het fotograferen van hun dagelijks leven. Het was in een tijd waarin vrouwen zo klein begon een beetje meer zorg te nemen en streven naar onafhankelijkheid. Ze dachten dat vrouwen het leven, familie en de mode van die tijd zouden willen documenteren. Het begon in 1892 toen hun advertenties toonde de avontuurlijke Kodak meisje poseren met de camera en het nemen van foto's op verschillende plaatsen. Het bleek een slimme zet en veel vrouwen hadden al snel een camera. De vrouwen werden zowel fotografen als modellen in de beelden als in reclame.

Claude Allin Shepperson / Publiek domein

De vrouwen in de commercials waren niet alleen fotografen, na verloop van tijd de promotionele beelden laten zien hoe ze de beelden ontwikkeld en zet ze samen in albums voor de familie. Het gezin werd steeds centraler en in de schijnwerpers stond de vrouw die voor het huis en de kinderen zorgde en die de kans had om dat deel van het leven vast te leggen.

Na verloop van tijd, de beelden in de Kodak commercial veranderd van de vrouwen als actieve fotografen om een eye-catcher. Het begon in de jaren 1930 toen de man begon te worden geïllustreerd als de actieve met de camera en de vrouw werd het onderwerp, de vrouw was nog steeds onderdeel van het avontuur. In de jaren 1950, de beelden werden meer ontworpen om de vrouw fotograferen of poseren in de nucleaire familie te laten zien om opnieuw te laten zien meer avontuurlijke vrouwen, maar nu blij om te laten zien als modellen in een badpak en camera als accessoire. De latere promotionele beelden misschien trok meer mannen dan vrouwen om camera's te kopen, misschien. Na de komst van de digitale camera heeft de camera-industrie over het algemeen enige kritiek gekregen omdat hij de helft van de potentiële klantenkring in haar reclame miste.

Vrijgegeven door Eastman Kodak, beeld heeft "Jessie Willcox Smith" handtekening. Afbeelding heeft ook wat tekst onder de rechterbenedenhoek van de afbeelding: " Drawn by Collier's Weekly for Eastman Kodak, courtesy Collier's Weekly. Copyright 1904 door Collier's Weekly". / Publiek domein

Bronnen
:The Guardian (2012) Vrouwen in focus: het Kodak meisje – in beeld.
Heiferman, M (2009) Kodak Girl. Smithsonian Institution Archieven.
Keane, M., Quinn, B. (2010) Wie is dat Kodak Girl? Early Camera Ads Depict Women as Adventurous Shutterbugs. Verzamelaars Weekblad.
The Kodak Girl Collection[WWW 2020-04-03] https://www.kodakgirl.com/index.htm
Ryerson Archives & Special Collections (2013) The Kodak Girl: Women in Kodak Advertising

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.