Art & Fear

Kunst en angst

Ik heb geluisterd naar dit boek als audioboek. Het is een boek dat nu heel goed bij me past. Het gaat over de angsten van kunstenaars, misschien vooral de angst dat iemands werk niet zal doen in de ogen van anderen. Wat is de reden voor writer's block / write blokkeren? Waarom is het zo moeilijk om te beginnen als er zo veel ideer? Dit bespreekt de auteurs in het boek. Het gaat over allerlei kunstvormen. Ik vond het geruststellend om te horen dat iedereen lijdt aan hetzelfde en dat wat telt is niet wat anderen denken, maar om te beginnen met wat ik wil zeggen en uitdrukken. Het is iets wat ik echt nodig heb om te oefenen, om te durven staan voor wat ik doe, om uit te kiezen wat ik denk dat goed is en trots zijn op wat ik bereik als het daadwerkelijk goed wordt (alles blijkt niet eens half goed, maar soms schijnt het). Zo schrijft de uitgever over het boek:

"Dit is een boek over het maken van kunst. Gewone kunst. Gewone kunst betekent zoiets als: alle kunst niet gemaakt door Mozart. Kunst wordt immers zelden gemaakt door Mozart-achtige mensen; statistisch gezien zijn er geen mensen zoals dat. Genieën krijgen gemaakt eens per eeuw of zo, maar goede kunst wordt gemaakt de hele tijd, dus om het maken van kunst gelijk met de werking van genie verwijdert deze intiem menselijke activiteit naar een vreemd onbereikbare en onkenbare plaats. Voor alle praktische doeleinden kan het maken van kunst tot in detail worden onderzocht zonder ooit verstrikt te raken in de zeer afgelegen problemen van genie."

—van de Inleiding

Art & Fear onderzoekt de manier waarop kunst wordt gemaakt, de redenen waarom het vaak niet wordt gemaakt, en de aard van de moeilijkheden die ervoor zorgen dat zoveel kunstenaars onderweg opgeven. De co-auteurs van het boek, David Bayles en Ted Orland, zijn beiden werkende kunstenaars, die dagelijks worstelen met de problemen van het maken van kunst in de echte wereld. Hun inzichten en observaties, ontleend aan persoonlijke ervaring, bieden een scherpe kijk op de wereld van de kunst zoals die door artmakers zelf wordt opgedaan.

Dit is niet je typische zelfhulpboek. Dit is een boek geschreven door kunstenaars, voor kunstenaars — het gaat over hoe het voelt als kunstenaars gaan zitten op hun schildersezel of toetsenbord, in hun studio of performance ruimte, proberen om het werk dat ze moeten doen doen. Art & Fear werd voor het eerst gepubliceerd in 1994 en werd al snel een underground klassieker. Mond-tot-mondreactie alleen – nu versterkt door internet posting – heeft geplaatst onder de best verkochte boeken over kunstmakerij en creativiteit nationaal.

Art & Fear heeft een opvallend divers publiek aangetrokken, variërend van beginnende tot talentvolle kunstenaars in elk medium, inclusief een uitzonderlijke concentratie onder studenten en docenten. De originele Capra Press editie van Art & Fear verkocht 80.000 exemplaren.

Een fragment:

Vandaag, meer dan het was echter vele jaren geleden, kunst is moeilijk, omdat je te houden na het zo consequent. Op zoveel verschillende fronten. Voor zo weinig externe beloning. Kunstenaars worden alleen ervaren kunstenaars door vrede te sluiten, niet alleen met zichzelf, maar met een enorm scala aan onderwerpen. Je moet je werk vinden…

Auteur: David Bayles & Ted Orland ISBN:
9780961454739 Taal:
Engels Gewicht: 1
81 gram Gepublic
eerd: 2001-04-01 Uit
gever: Image Continuum Press – Image Continuum Press Nu
mber of pages: 122

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.