Bloggrubrik

Tankar kring att fotografera barn och unga

Ett par av de finaste minnen jag har från när barnen var så var när vi var till fotografen för att få riktiga bilder, tyvärr var vi lite för slöa (plus att fotografen vi anlitade för de stora barnen flyttat så det blev ganska långt att åka) så det blev ingen fotosession med minstingen. Själva fotograferingen är ett minne i sig. Bilderna ett annat, mer fysiskt minne från spädbarnstiden.

Jag tror det är något universellt att vi vill spara bilder från när barnen var små och att boka en fotograf gör att bilderna blir lite högtidligare. Trots att de flesta har ganska bra kameror i mobilen så ska det vara ”riktiga” bilder från högtidliga tillfällen. Ibland kan det vara så att en inte tycker en har känslan eller förmågan själv, att ta bilder på sig själv är inte lätt och ska kanske helst göras av någon annan – som vid bröllop eller andra tillfällen när en är upptagen med att var i nuet där och då.

Jag är med i många grupper på Facebook. Jag tycker jag lär mig så mycket av andra och skulle jag kunna bidra med något så känns det bra. För det mesta är jag bara tyst och läser. Ibland kommer det frågor om vad en ska tänka på när en skriver avtal med föräldrar inför fotografering av personer som ännu inte blivit myndiga.

Efter att ha jobbat mycket med ungdomar i andra sammanhang (inte fotografi) tycker jag att det är viktigt att involvera barnet/ungdomen också i avtalet. Är det en äldre ungdom som närmar sig 18 år kanske det kan vara bra att överväga ett separat avtal. Det är som alltid när det gäller barn och unga viktigt att involvera dem, ge information som är anpassad och acceptera om de inte vill vara med. Även om en är omyndig så har en till exempel laglig rätt att ha hand om sin egen ekonomi från 16 år, från 13 år kan inte föräldrarna läsa patientjournalen och så vidare. En har alltså rätt att ta vissa beslut själv (vare sig det gäller att vara med eller avstå). Om det är ett modelluppdrag där ungdomen kan tjäna pengar på sin medverkan så ska pengarna in på det egna kontot från 16 årsdagen.

Jag vet inte hur många som tänker på sådana saker, men om en tänker att barn också är individer med egen vilja så blir det ganska självklart. En fotosession är trots allt inte att jämföra med en livsviktig operation där föräldrarna eller i sista hand vårdpersonal måste ha sista ordet för att inte barnet ska utsättas för fara.

I slutändan tycker jag ändå att det viktiga är hur bilden kommer att användas. Är det till familjealbumet så är det ingen stor sak, är bilden tänkt att publiceras kan det vara det beroende på vad det är för slags bild. Kamratposten gjorde en undersökning för ganska många år sedan vid det här laget där de frågade barn vad de tyckte om att föräldrarna lägger upp bilder på dem och de tyckte inte om det, det kunde vara bilder som föräldrarna tyckte var söta men som barnen tyckte var pinsamma och som de inte ville kompisarna skulle se.

Läs mer:
Internetstiftelsen: Tänk på det här innan du delar bilder på ditt barn. Hämtat 2021-07-09
Kamratposten: Bilder på nätet – Får de göra så här?Hämtat 2021-07-09
SVT: Föräldrar delar tusentals bilder på sina barn – nu kommer kritiken mot ”sharenting”. Hämtat 2021-07-09
Lawline: Får föräldrar lägga upp bilder på sina barn utan samtycke? Hämtat 2021-07-09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.